Pečeň pre mačky: možno mačkám podávať pečeň? Zdroj: Freepik
  • Mačka
  • Výživa
  • Krmivá

Pečeň pre mačky: možno mačkám podávať pečeň?

Publikované: 10:39 Prečítajte za: 7 min.

Mačky sú absolútne mäsožravé a ich strava zahŕňa nielen mäso z koristi, ale aj vnútorné orgány vrátane pečene. To môže byť vhodnou súčasťou mačacej stravy, ak sa dodržiava niekoľko pravidiel.

Obsah

    123rf.com

    Môže mačka jesť pečeň?


    Môžete mačku kŕmiť pečeňou ako súčasť vyváženej stravy, ale mali by byť zachované vhodné proporcie a frekvencie. V prípade malej mačky by ste mali byť obzvlášť opatrní kvôli riziku hypervitaminózy A, ktorá môže narušiť správny vývoj kostrového systému.

    Pre staršie mačky môže byť pečeň cenným zdrojom základných živín, najmä železa a vitamínov skupiny B, ktoré podporujú správne fungovanie organizmu. Pri kŕmení staršej mačky by však pečeň mala byť iba doplnkom, nie základom stravy. Základom by malo zostať mokré krmivo pre mačky a suché krmivo pre mačky, podávané denne, vo vhodných dávkach.

    Väčšina mačiek rada jej pečeň pre ich intenzívnu chuť a vôňu, ale je podávať s mierou - bezpečná porcia je maximálne 10-15% dennej dávky krmiva, podávaná maximálne 1-2x týždenne.

    Pečeň - živiny


    Pečeň obsahuje mnoho cenných živín. Okrem iného obsahujú veľké množstvo vitamínov A, B2, B3 a B12 a taktiež veľké množstvo železa. Majú tiež vysoký obsah bielkovín a tukov (najmä v prípade rybacej alebo husacej pečene). Tieto zložky však nie sú prítomné v správnom pomere - musia byť vyvážené ostatnými prvkami mačacej stravy.

    Treba však mať na pamäti, že napriek svojej nutričnej hodnote pečeň neposkytuje zložky v pomere vhodnom pre mačku. Preto by mal byť doplnený o ďalšie prvky vyváženej mačacej stravy, aby zviera dostalo všetky potrebné látky v primeranom množstve.

    Mačací organizmus obzvlášť dobre reaguje na prítomnosť vitamínu B12, ktorý podporuje správnu činnosť nervovej sústavy a je nevyhnutný na tvorbu červených krviniek. Nedostatok vitamínov B môže viesť k anémii a neurologickým problémom, takže samotná pečeň môže byť dobrým doplnkom stravy, najmä u mačiek náchylných na anémiu.

    Je však na mieste pripomenúť, že kuracia pečeň obsahuje asi 4-5x viac železa ako svalovina, vďaka čomu sú z hľadiska obsahu tohto prvku hodnotnejšie ako mäso štandardné.

    Pečeň - živiny

    Pečeň obsahuje mnoho cenných živín. Okrem iného obsahuje veľké množstvo vitamínov A, B2, B3 a B12, ako aj veľké množstvo železa. Okrem toho majú vysoký obsah bielkovín a tukov (najmä v prípade rybej alebo husacej pečene). Tieto zložky však nie sú prítomné v správnom pomere - musia byť vyvážené ostatnými prvkami mačacej stravy.

    Pečeň pre mačky - riziká

    Nesprávne zaradenie pečene do stravy mačky môže mať vážne zdravotné následky. Pri ich kŕmení by sa malo postupovať striedmo a surovej bravčovej pečeni by sa malo striktne vyhýbať.

    123rf.com

    Výhody kŕmenia pečeňou pre vašu mačku


    Pečeň je mimoriadne cennou zložkou mačacej stravy, ktorá pri vhodnom dávkovaní môže priniesť mnoho zdravotných výhod. V prvom rade je to bohatý zdroj ľahko stráviteľných živočíšnych bielkovín, ktoré sú základným stavebným kameňom svalov a tkanív. Vitamíny skupiny B v ňom obsiahnuté podporujú správnu činnosť nervovej sústavy a podieľajú sa na krvotvorných procesoch.

    Vysoký obsah železa znamená, že pečeň môže účinne zabrániť anémii u mačiek, najmä tých, ktoré sú ohrozené nedostatkom železa. Okrem toho živiny, ktoré obsahuje, majú pozitívny vplyv na stav srsti a kože. Pečeň je tiež prirodzeným zdrojom taurínu – aminokyseliny nevyhnutné pre správne fungovanie mačacieho organizmu, najmä srdca a očí.

    Ako pochúťka môže byť pečeň tiež skvelou podporou pri budovaní správnej telesnej hmotnosti u vychudnutých alebo rekonvalescentných mačiek, pre svoju vysokú nutričnú hodnotu a dobrú stráviteľnosť. Je však potrebné pripomenúť, že všetky tieto výhody možno dosiahnuť iba dodržiavaním vhodných pomerov v strave a dodržiavaním pravidiel bezpečného podávania.

    Pečeň pre mačky - riziká


    Nesprávne zaradenie pečene do jedálnička mačky môže mať vážne zdravotné následky. Pri ich podávaní je potrebné zachovávať striedmosť a surovou bravčovou pečeňou sa striktne vyhýbať.Pri pridávaní tohto produktu do krmiva vášho domáceho maznáčika by ste mali byť opatrní a mali by ste vedieť o vhodnej príprave tohto typu krmiva.

    Pečeň je pre mačky zdrojom kvalitných bielkovín a vitamínov, najmä vitamínov A a B12, ale nadbytok pečene v mačacej strave môže viesť k otrave vitamínom A, čo predstavuje vážne zdravotné riziko.

    Hypervitaminóza

    Pečeň obsahuje veľké množstvo vitamínu A. Je to látka rozpustná v tukoch, a preto má potenciál hromadiť sa v tele mačky. Jeho nadbytok vedie k abnormálnym proliferačným zmenám v kostrovom systéme, najmä v chrbtici. Hypervitaminóza oslabuje ich štruktúru a brzdí rast, čím je obzvlášť nebezpečná pre mladé organizmy a narúša normálny vývoj mačiatok. Okrem toho je bežné zhoršenie stavu kože a exoftalmus očí. Mačky postihnuté hypervitaminózou sú letargické a nemajú chuť do jedla.

    Príležitostné podávanie pečene ako pochúťky nespôsobí hypervitaminózu. Ak však tvoria základ stravy alebo sú často prítomné ako samostatné krmivo, môžu viesť k zdravotným problémom.

    Aujeszkého choroba


    Aujeszkého choroba sa najčastejšie vyskytuje u ošípaných a diviakov, kde sa prejavuje dýchacími a neurologickými problémami, poruchami reprodukcie a oslabeným imunitným systémom. Vírus, ktorý ju spôsobuje, môže prechádzať surovým mäsom a orgánmi infikovaných zvierat.

    Mačky (rovnako ako psy) sa môžu touto chorobou nakaziť cez tráviaci trakt a nákaza je pre nich smrteľná. Ochorenie zahŕňa závažné neurologické príznaky, ako sú poruchy rovnováhy, nadmerné vokalizácie alebo svrbenie vedúce k sebapoškodzovaniu. Proti tejto chorobe neexistuje účinná liečba ani vakcína. Stojí za zmienku, že tento vírus nie je pre človeka nebezpečný.

    Surová bravčová pečeň, iné droby a nespracované bravčové mäso môžu predstavovať hrozbu pre vašu mačku. Tieto prípravky je možné mačkám podávať iba po dôkladnej tepelnej úprave – vírus Aujeszkyho choroby zomiera pri teplote 100°C. Základom je uvariť mäso a pečeň úplne bez toho, aby vo vnútri zostali surové časti.

    Článok je preložený z poľského originálu.

    Naši experti

    Prispôsobíme sa vám

    Súbory Cookies používame na to, aby bola naša webová stránka pre vás užívateľsky prívetivejšia a spoľahlivejšia. Umožňujú nám tiež prispôsobiť obsah a reklamu vašim záujmom. Ak s tým nesúhlasíte, reklamy sa budú zobrazovať aj naďalej, ale nebudú vám prispôsobené.