Zdroj: 123rf.com
  • Pes
  • Výživa psov
  • Výživové poradenstvo

Aké bielkoviny vybrať pre svojho psa - porovnanie mäsa, rýb a alternatívnych zdrojov bielkovín

Publikované: 09:32 Prečítajte za: 9 min.

Bielkoviny sú veľmi dôležitou zložkou psej stravy. Podľa Americkej asociácie úradníkov pre kontrolu krmív (AAFCO) by jej obsah v sušine (t. j. zvyšok výrobku po odpočítaní vody) mal byť 18 %. Zdrojom bielkovín v domácej a komerčnej strave je zvyčajne mäso.

Obsah

    Ako je bielkovina štruktúrovaná?

    Z chemického hľadiska je proteín organická látka, ktorá je polymérom - zlúčeninou zloženou z mnohých podobných podjednotiek. V tomto prípade sú to aminokyseliny. Možno ich rozdeliť na:

    • endogénne aminokyseliny, t. j. tie, ktoré si telo dokáže vyrobiť samo (napr. alanín, glycín),

    • exogénne aminokyseliny - tie sa musia prijímať s potravou, pretože telo si ich nedokáže samo syntetizovať (napr. tryptofán, fenylalanín).

    Vhodný proteín pre vášho psa by preto mal poskytovať správne množstvo aminokyselín s osobitným dôrazom na tie, ktoré si telo samo nevyrába.

    Hydinové mäso ako zdroj bielkovín

    Hydinové mäso je zďaleka najčastejšie voleným zdrojom bielkovín pre vášho psa. Kuracie mäso nájdete vo väčšine komerčných krmív pre domáce zvieratá, aj keď túto informáciu neuvádzajú na hlavnej etikete. Z tohto dôvodu sa oplatí čítať zloženie výrobkov, ktoré kupujete. Dôležité je tiež venovať pozornosť konštrukcii názvu krmiva: pokiaľ je na ňom uvedené "vlhké krmivo s králičím mäsom", je veľmi pravdepodobné, že samotné králičie mäso bude tvoriť malé percento zloženia. Výrobcovia ho v takýchto situáciách veľmi často dopĺňajú kuracím alebo morčacím mäsom, čo je pre nich výhodné vzhľadom na nižšie výrobné náklady.

    Jagoda Cinciała

    Krmivá založené prevažne na výrobcom deklarovanom mäse budú mať v názve skôr výraz "králičí", "hovädzie", "klokanie". Preto si pri rozhodovaní o výbere konkrétneho mäsa pre stravu vášho psa vždy prečítajte zloženie komerčných krmív!

    Jagoda Cinciała , veterinárka

    Hydinové mäso má rôzny obsah bielkovín v závislosti od druhu:

    • kuracie mäso - 18,6 %,

    • morčacie - 17 %,

    • pštrosie mäso - 20,9 %,

    • kačacie - 13,5 %,

    • husacie - 14,1 %.

    Najlepším zdrojom bielkovín pre hydinu je teda pštros. Vodná hydina má menej bielkovín ako hydina s chvostom. Za zmienku stojí aj to, že kačica a hus obsahujú oveľa viac tuku ako ostatné druhy hydiny: 28,6 % až 31,8 %. Pre porovnanie, morka má 6,8 % a pštros len 0,9 %.

    Vzhľadom na pomer bielkovín a tuku sa preto pštros javí ako optimálna voľba pre hydinu. Jeho výhodou je aj to, že je slabým alergénom, zriedkavo alergizuje a často je zložkou monobielkovinových krmív pre alergických psov. Jeho hlavnými nevýhodami sú cena a nízka dostupnosť.

    Za zmienku stojí aj to, že najčastejším alergénom je pochované hydinové mäso.

    Hovädzie a bravčové mäso v strave psa

    Hovädzie mäso obsahuje 20-22 % bielkovín a menej ako 5 % tuku. Treba však pamätať na to, že percento živín sa môže líšiť v závislosti od plemena hovädzieho dobytka, spôsobu použitia a pohlavia. Hovädzie mäso je tiež zdrojom vitamínov skupiny B a železa a zinku. Žiaľ, považuje sa za jeden z najsilnejších alergénov pre psov. Za ďalšiu nevýhodu možno považovať aj jeho vysokú cenu.

    Bravčové mäso obsahuje 22 - 23 % bielkovín a 14 % tuku. Majitelia sa často pýtajú, či je to vhodné mäso pre ich štvornohého miláčika. V spoločnosti panuje stereotyp, že bravčové mäso je najhorším možným zdrojom bielkovín pre psa kvôli rezíduám antibiotík a riziku nákazy trichinelózou. Z tohto dôvodu od neho mnohí opatrovatelia úplne upustili a výrobcovia ho zriedkavo používajú ako hlavnú zložku v komerčných krmivách pre domáce zvieratá.

    Faktom však je, že mäso schválené na konzumáciu neobsahuje rezíduá liečiv a antibiotické stimulátory rastu nie sú v Európskej únii povolené od roku 2006. To samozrejme neznamená, že hospodárske zvieratá nedostávajú antibiotiká. Tieto lieky sa stále používajú na liečbu mnohých chorôb, ale veterinári a chovatelia sú povinní dodržiavať ochrannú lehotu, t. j. obdobie, počas ktorého sa organizmus zvieraťa úplne zbaví zvyškov liekov. Dôvodom je ochrana spotrebiteľa a obmedzenie rastúcej rezistencie mikroorganizmov voči antibiotikám. To sa týka aj neslávne známeho bravčového mäsa.

    Môžu sa psy kŕmiť rybami?

    Ryby nie sú obľúbeným zdrojom bielkovín v strave psov - oveľa častejšie sa spájajú s mačkami. Znamená to však, že by sa im nemali podávať? Samozrejme, že nie! Ryby sú cenným zdrojom nenasýtených mastných kyselín DHA a EPA, ktoré pomáhajú podporovať nervový systém, zrak a zlepšujú vzhľad kože a srsti. Nachádzajú sa aj v orechoch!!! a rastlinných olejoch.

    Obsah bielkovín a tukov v rybách závisí najmä od druhu:

    • treska - 18,2 % bielkovín, 0,1 % tuku,

    • losos - 19,9 % bielkovín, 13,6 % tuku,

    • sleď - 16,3 % bielkovín, 10,7 % tuku.

    Iné zdroje bielkovín - použitie pri liečbe potravinových alergií

    Na trhu existuje široká škála výrobkov s rôznymi zdrojmi bielkovín. Za špeciálny typ sa považujú jednobielkovinové krmivá pre psov. Používajú sa na diagnostiku a liečbu potravinových alergií. Ide o výrobky založené len na jednom zdroji bielkovín, napr. králičom, sobom, jahňacom alebo konskom mäse. Vo svojom zložení nesmú obsahovať iné druhy mäsa. Tieto krmivá slúžia na vylúčenie alergénu zo stravy psa.

    Výrobky obsahujúce hydrolyzované bielkoviny sú špeciálnym typom krmiva. Tie by sa mali používať len v prípade diagnostikovanej potravinovej alergie. Hydrolýza bielkovín, ktoré obsahujú, spočíva v ich rozklade na menšie molekuly, ktoré málo stimulujú imunitný systém psa, a preto zvyčajne nespôsobujú príznaky alergie. Treba však pamätať na to, že vzhľadom na ich špecifické zloženie nie sú vhodné na podávanie vášmu zvieraťu po diagnostickom období 6-8 týždňov.

    Nedostatok bielkovín u psov

    Pre správne fungovanie psieho organizmu je nevyhnutné dostatočné množstvo bielkovín a prísun esenciálnych aminokyselín. Nedostatok týchto zložiek môže mať za následok horšiu kondíciu svalov, rýchlejšiu únavu a horšiu kvalitu srsti.

    Tryptofán, jedna z esenciálnych aminokyselín, je prekurzorom pri tvorbe serotonínu, takže jeho nedostatok môže mať za následok horšiu náladu. Nedostatok dostatočného množstva metionínu zase vedie k vypadávaniu srsti a oslabeniu pazúrov, ktoré môžu byť krehkejšie.

    Škodlivý môže byť aj nadbytok bielkovín v potrave, čo môže mať za následok priberanie na váhe, nadúvanie a zníženú produkciu trusu.

    Alternatívne zdroje bielkovín

    Živočíšne produkty sa vo veľkej miere využívajú v chovateľstve a veterinárnom priemysle. S rastúcim počtom zástancov vegetariánskej stravy sa medzi majiteľmi čoraz častejšie objavujú otázky týkajúce sa alternatívnych zdrojov bielkovín.

    Je potrebné poznamenať, že zostavenie kompletnej stravy pre psov na báze rastlinných bielkovín je veľmi náročné a je potrebné poradiť sa s veterinárnym lekárom alebo odborníkom na veterinárnu výživu. Vegetariánsky pes by mal byť doplnený o esenciálne aminokyseliny.

    To však neznamená, že v zložení krmiva nie sú prítomné rastlinné položky. Veľmi často sa môžeme stretnúť s kukuricou, sójou alebo pšenicou. Tieto sú však chudobnými zdrojmi esenciálnych aminokyselín.

    Čoraz častejšie sa hovorí o zavádzaní bielkovín pochádzajúcich z hmyzu do stravy zvierat a ľudí. Vzhľadom na zníženie emisií skleníkových plynov a menšiu spotrebu vody počas výrobného procesu ide o ekologické riešenie. V súčasnosti sa za jedlé považuje približne 2 000 druhov hmyzu. Z hľadiska zloženia aminokyselín sú ideálnou náhradou mäsa. Výskum imunogénnosti (t. j. možnosti vyvolania alergickej reakcie) hmyzích bielkovín stále prebieha.

    Bielkoviny vo výžive psa - zhrnutie

    Existuje mnoho rôznych zdrojov živočíšnych bielkovín, ktoré spĺňajú nutričné požiadavky psa. Patrí medzi ne najmä hydina, hovädzie a bravčové mäso. To však neznamená, že váš pes nemôže jesť ryby, konské mäso alebo dokonca sobie mäso.

    Špeciálnym typom krmiva sú monobielkovinové výrobky a hydrolyzáty. Používajú sa na diagnostiku a liečbu potravinových alergií u psov. O ich používaní a o tom, koľkokrát denne by ste mali svojho psa kŕmiť špecializovaným krmivom, by ste sa mali poradiť so svojím veterinárom.

    Nie je možné jednoznačne povedať, ktoré bielkovinové krmivo je pre vášho psa najlepšie. V tejto súvislosti sa odporúča sledovať, čo vášmu zvieraťu najviac chutí a či sa u neho nevyskytujú potravinové alergie.

    Bibliografia
    1. "Otázky týkajúce sa stravy a výživy - ako rýchlo a účinne skontrolovať stravu pacienta?" R. Remillard; Veterinárna medicína po získaní diplomu; 03/2016
    2. "Nutričné vlastnosti mäsa rôznych druhov hydiny chovaných v alternatívnych chovných systémoch" - M. Michalczuk, A. Siennicka; Przegląd Hodowlany; 11/2010; 27
    3. "Pravda alebo fikcia? Vyvrátenie bežných mýtov o výžive spoločenských zvierat". - E. Tricarico; Veterinary Medicine after the Diploma; 02/2021
    4. "Veľká kniha o hovädzom mäse" - K. Lendzion a kol., elektronické vydanie, 2015
    5. "Aminokyselinové doplnky vo výžive psov a mačiek." - A. Mirowski; Życie Weterynaryjne; 96(9)/2021
    6. "Hmyzie bielkoviny ako potenciálne riziko alergie u psov" - B. Premrov-Bajuk et al; MDPI animals; 11/2021; doi: 10.3390/ani11071942
    7. "Prečo jesť bravčové mäso?" - informačná brožúra Poľského zväzu chovateľov a producentov ošípaných
    8. "Alternatívne zdroje bielkovín vo výžive zvierat alebo nové jedálne lístky". - K. Kowalczyk; Veterinary Magazine; 10/2021

    Prispôsobíme sa vám

    Súbory Cookies používame na to, aby bola naša webová stránka pre vás užívateľsky prívetivejšia a spoľahlivejšia. Umožňujú nám tiež prispôsobiť obsah a reklamu vašim záujmom. Ak s tým nesúhlasíte, reklamy sa budú zobrazovať aj naďalej, ale nebudú vám prispôsobené.